Hráčky U13 zakončily Festivalem ČR úspěšnou sezónu 2022-2023

0

O víkendu 12. až 14. května 2023 se naše hráčky zúčastnily Festivalu ČR, kterého se mohou zúčastnit družstva, kterým se nepodařilo probojovat na Mistrovství ČR. Nám účast na MČR utekla o fous při utkání s Benešovem –
Finálové utkání o Národní finále s Benešovem 16.2.2023 – Sokol Kladno Basketbal (basketkladno.cz). Festivalu se účastnilo celkem sedm družstev, pořádající BK Sojky Pelhřimov, Válečnice Děčín, BK Brandýs nad Labem, KP Brno, HB Basket Praha, Strabag Zlín a my, tedy TJ Sokol Kladno. Výsledky naleznete např. zde: Výsledky | Festival Basketbal (bkpelhrimov.cz).

Do prvního utkání se Zlínem jsme nastupovali plni očekávání, jak se bude utkání vyvíjet, protože jsme s děvčaty ze Zlína hráli úplně poprvé. Po trochu nejistém začátku jsme začali postupně soupeřkám bodově unikat. Skóre jsme postupně navyšovali až do konce utkání, které jsme po čtvrtinách 18:5, 31:17, 50:24 vyhráli 69:37.

Ve druhém utkání jsme se střetli s domácími Sojkami. S pelhřimovskými hráčkami jsme se již v minulosti utkali v rámci turnaje Šmoulinka, kdy jsme s nimi hráli vyrovnané utkání. První čtvrtina utkání patřila více Sojkám, vyhrály ji 11:15. Druhá čtvrtina patřila ale našim Surikatám, které získaly velmi slušný osmibodový náskok v poločase 29:21. Ve třetí čtvrtině jsme náskok ještě navýšili na 53:37. Poslední čtvrtina byla bodově téměř vyrovnaná, utkání skončilo 60:43. V tuto chvíli bylo jasné, že postupujeme do závěrečných bojů o medaile. Bohužel si z utkání jedna z našich nejlepších hráček, Kačka Rájková, odnesla zlomeninu prstu a nemohla tak již nastoupit do dalších utkání.

Do třetího utkání jsme nastupovali proti Brandýsu n. L., který se nám v rámci kvalifikačních zápasů o postup na MČR podařilo vyřadit – Kvalifikace o národní finále U13 s Brandýsem nad Labem 21.1.2023 a 22.1.2023 – Sokol Kladno Basketbal (basketkladno.cz). Utkání bylo dlouho vyrovnané. První čtvrtina skončila 10:14, druhá čtvrtina 22:28. Bohužel ve třetí čtvrtině získaly brandýské Berušky 14 bodový náskok 26:40, který se nám v poslední čtvrtině již nepodařilo stáhnout. Utkání skončilo naší prohrou 33:50.

Protože jsme skončili na druhém místě skupiny A základní části Festivalu, čekal nás vítěz skupiny B, tedy Děčín. S Děčínem jsme se již setkali v rámci KP severočeské oblasti, takže jsme věděli, že je to silný soupeř, obzvláště když s nimi hraje ústecká hráčka Vendula Salaková, která byla na konci Festivalu vyhlášena MVP hráčkou turnaje. Byť jsme v utkání skórovali jako první, děčínské hráčky šly velmi rychle do vedení. Po čtvrtinách 10:26 a 19:56 bylo utkání více méně rozhodnuto. Přestože jsme třetí čtvrtinu vyhráli o dva body (stav 32:67) a čtvrtou o bod, byly děčínské Válečnice v utkání celkově úspěšnější. Utkání skončilo naší prohrou 47:81.

Do bojů o bronzovou medaili jsme nastupovali opět proti družstvu Brandýsa n. L., které prohrálo v semifinálovém utkání s družstvem HB Basket. Od začátku utkání se na našich hráčkách čím dál tím víc projevovala únava. Bolesti v oblasti kotníků či kolene u některých hráček nám také nepomohly… Nicméně i brandýské holky měly za sebou stejný počet utkání. První čtvrtina se nám vůbec nepovedla, skončila 12:22 v náš neprospěch. Ve druhé čtvrtině nám svitla jiskřička naděje, holky ji vyhrály o šest bodů a stáhly tak skóre na 27:31. Třetí čtvrtina byla bohužel snad naší nejhůře odehranou čtvrtinou z celého turnaje. Dali jsme pouhé dva koše a z osmi házených trestných hodů nepadl ani jeden. V útoku jsme si nedokázali udělat pro sebe navzájem prostor k zakončení, nehráli jsme chytře. Na konci třetí třetiny šly soupeřky do vítězného vedení 31:48. Poslední čtvrtinu jsme o bod prohráli, utkání skončilo vítězstvím Brandýsa n. L. 37:56.

Finálové utkání HB Basket vs. Válečnice Děčín bylo napínavé až do konce. Děčínské hráčky vyhrály ve strhujícím závěru nad HB Basket o bod 49:48.

Přestože byly naše holky po posledním utkání hodně smutné, ukázaly, že jsou velmi slušný tým, který má ambice porovnávat svou hru s nejlepšími týmy v republice. Je před nimi ale ještě dlouhá cesta, na které musí hodně zabrat na fyzičce, dalších technických dovednostech a hlavně, a to podtrhuji, hlavně na herním přemýšlení. Festivalové čtvrté místo je sice nepopulární, ale z mého pohledu je to důstojné zakončení úspěšné sezóny 2022-2023.

Posílám poděkování pořadatelům do Pelhřimova, měli Festivalový turnaj skvěle připravený. Atmosféru Festivalu ČR si můžete připomenout na webovém portále tvcom.cz, zde je odkaz na videa ze zápasů včetně slavnostního zahájení i zakončení: Basketbal, Festival U13 na TVCOM.CZ.

Závěrem bych chtěl poděkovat hráčkám za odvedené výkony nejen na Festivalu, ale i za celou sezónu. Někdy bylo hůř, někdy líp, ale důležité je, že je basketbal baví a umí nalézt týmového ducha. Dále bych chtěl poděkovat rodičům za jejich podporu také nejen na Festivalu, ale v celé sezóně. Bez rodičů by nemohl tým holek U13 být tak úspěšný, jak se nám to letos povedlo.

About The Author

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *