Mistrovství ČR U12 bylo pro naše hráčky skvělým zakončením úspěšné sezóny 2022-2023

0

Ve dnech 5. až 7. května 2023 se konalo Mistrovství České republiky pro dívčí kategorii U12 v Praze. MČR pořádalo družstvo Slovanka Praha, zde jsou oficiální výsledky: Basket Slovanka | Výsledky, utkání, rozpisy. Naše hráčky na turnaji ukázaly, že mají na to být plnohodnotným soupeřem nejlepším českým týmům této kategorie.

Do svého prvního utkání nastoupily naše hráčky v pátek proti družstvu BK Blansko, které odehrálo letošní sezónu ve své oblasti Jižní Moravy bez jediné porážky. Utkání to bylo velmi vyrovnané. Na konci třetí čtvrtiny jsme vedli o šest bodů. Bohužel jsme hned začátkem čtvrté čtvrtiny udělali v obraně pár hrubých chyb, které v takovýchto utkáních soupeř ihned využije. Blansko šlo do vedení, které se nám už nepodařilo do konce utkání zvrátit. Utkání skončilo výhrou Blanska 35:32. Naděje na postup mezi 8 nejlepších družstev v republice se tak de facto rozplynula.

Ve druhém utkání nás čekalo družstvo Tygři Praha. Od začátku utkání bylo jasné, že ubránit nejlepší hráčku mistrovství Emu Kutinovou, bude nad naše síly. Přesto, ve třetí čtvrtině, se naší Kateřině Rájkové povedlo Emu několikrát velmi dobře ubránit. Byť jsme prohráli s budoucím vítězem turnaje 74:16, v tomto utkání naše hráčky začaly pomalu odkládat svou nervozitu a začaly se postupně a významně zlepšovat v obraně. Část utkání můžete sledovat ze záznamu zde (bohužel cca polovina utkání tam chybí kvůli technické chybě): NF U12 Rokytka = Sokol Kladno – Tygři Praha (tvcom.cz)

Do třetího utkání v boji o 9. až 12. místo v turnaji jsme nastoupili v sobotu proti SK K2 Prostějov. Soupeř to také nebyl lehký, v soutěži jihomoravské oblasti skončil na 5. místě s 12 výhrami o 8 prohrami. Od začátku utkání nenechaly naše holky nic náhodě především v obraně, ujaly se vedení a to si udržely až do konce. Utkání jsme vyhráli 48:28.

Ve čtvrtém utkání byl naším soupeřem družstvo BK Strakonice. Utkání bylo jednoznačné, naše holky nepustily strakonická děvčata k našemu koši moc často, spíše se utkání odehrávalo na půli soupeřek. Utkání skončilo naší výhrou 96:13, záznam z utkání je zde: NF U12 Rokytka = 3D – 3A (tvcom.cz)

Naše poslední utkání na mistrovství ČR se odehrálo v neděli a utkali jsme se v něm s námi dobře známými hráčkami z Litoměřic o 9. místo v turnaji. V první čtvrtině jsme se dostali do vedení. Druhá čtvrtina patřila spíše litoměřickým lvicím. Třetí čtvrtina byla naprosto vyrovnaná, na jejím konci jsme ztráceli na soupeřky koš – 29:31. Závěr utkání byl infarktový. Minutu a dvacet vteřin před koncem jsme ztráceli koš – 35:37 – a půl minuty před koncem také – 37:39. Pak jsme nešťastně faulovali a dostaly koš z trestného hodu – 37:40. A v závěrečných vteřinách jsme obdrželi ještě jeden koš z protiútoku. Utkání skončilo 37:42. Z Mistrovství ČR si tak odvážíme krásné 10. místo.

Ještě se trošku pozastavím nad některými kladnými okamžiky našich holek (výtky si ponechám na trénink 😉). Předně, v průběhu druhého utkání začaly důsledně vnímat, co to znamená obranná činnost 👍. Toto jim vydrželo až do konce turnaje a pevně doufám, že na to nezapomenou v dalších utkáních, která budou následovat. U podkošových hráček velmi oceňuji, že začaly pod košem přemýšlet a hledat si lepší pozici pro zakončení do koše. U rozehrávky vítám, že se častěji povedlo v klidu rozehrát bez riskantních nahrávek (i když občas se tam objevily). U všech hráček pak přechod do rychlého protiútoku, protože tohle je kořením basketbalu, na tohle se moc hezky kouká.

Celkově bych k turnaji ještě dodal dva své postřehy. Nejprve k rozhodčím. Úplně jiná úroveň než na krajských utkáních. Vyrovnané stabilní výkony, v drtivé většině všechny podstatné fauly a technické chyby (kroky, přerušovaný driblink, …) odpískány. A teď druhý postřeh. S trenéry některých jiných týmů jsme se shodli, že v kategorii U12 jsou tři družstva na špičce, a to právě vítěz MČR Tygři Praha, stříbrný Sokol Hradec Králové a bronzová Studánka Pardubice. Družstva na 4. až 10. místě umí zahrát hodně vyrovnaná utkání, což dokazují i výsledky jednotlivých utkání jak v základních skupinách, tak i v play-off. Holt je na náhodě, kdo na koho zrovna narazí a v jakém jsou holky rozpoložení a jak na ně doléhá tíha turnaje. A to včetně velmi hlučné atmosféry, kterou tam diváci dokázali vytvořit. Tohle se ukázalo i ve finále, kdy hradecké hráčky netrefily často koš nebo si chybně nahrály, což se jim v předchozích utkáních nestávalo.

Ze středočeského kraje se na MČR na skvělém 4. místě umístilo družstvo BC Benešov, se kterým jsme se v této sezóně několikrát potkali v krajských soutěžích a také v nedávno odehraném Final 4 (Final 4 U12 v Benešově 23.4.2023 – Sokol Kladno Basketbal (basketkladno.cz)).

Závěrem bych chtěl poděkovat nejen hráčkám za výkon na hřišti, ale i všem rodičům, co se přijeli na MČR podívat a fandit. A také nám hodně pomohli i s logistikou. Věřím, že zážitky z MČR U12 zůstanou ještě dlouho ve vzpomínkách všech.

About The Author

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *