Protože celému amatérskému basketbalovému světu vytvořená pandemie znemožnila téměř rok a půl trénovat a hrát utkání, byl letošní Labský pohár určen pro stejnou věkovou kategorii jako loňský, a tak jsme se jej opět mohli zúčastnit s našimi holkami. Protože se jednalo o náš již třetí ročník, mohu si dovolit napsat, že holky rok od roku ukázaly, že jsou čím dále tím více vyhranější.

I letos jsme na požádání pořadatele (na poslední chvíli se mu odhlásilo jedno družstvo) vytvořili dvě výkonnostně rovnocenná družstva. Tentokrát Kladno bílé a Kladno modré. Celý průběh turnaje včetně střeleckých statistik hráček je hezky popsán v závěrečné zprávě:
Labský Pohár 2021 – Pardubice.pdf

Oficiální stránky Labského poháru 2021 včetně fotogalerie:
http://ssbpardubice.cz/labsky-pohar-2021

Než se pustím do vyhodnocení z pohledu trenéra, ještě připomenu pro porovnání předchozích ročníků s letošním můj loňský článek:
Labský pohár 2020

Atmosféra turnaje byla skvělá. Velký dík Honzovi Machytkovi za bezchybnou přípravu, průběh i vyhodnocení turnaje. Účast rodičů a fandění úžasná, hodně holkám pomohli především v závěrečných utkáních o 5. a 7. místo.

Obě naše družstva se v základní části umístila na druhém místě své skupiny. Bílé družstvo podlehlo domácímu mixu SŠB Pardubice, nicméně porazilo kluky z Brna. Modré družstvo prohrálo s dívčím družstvem BK Studánka Pardubice, ale těsně vyhrálo ve velmi napínavém utkání nad téměř klučičím družstvem BK Vysoká nad Labem. Obě druhá místa nám zajistila postup do play-off o 1. až 8. místo. Modré družstvo narazilo na finálního vítěze celého turnaje, kluky z Kolína. Bílé družstvo se utkalo s kluky z Přelouče, kteří nakonec skončili na třetím místě. Jak správně tušíte, naše prohry byly nabíledni, přesto např. bílé družstvo dokázalo klukům z Kolína ve třetí čtvrtině nasázet více bodů než oni jim. Obě družstva s kluky hrála hezký basket, bílému družstvu se podařilo vstřelit klukům 18 bodů, modrému družstvu 21 bodů.

A tak nás čekal vzájemný zápas, ve kterém bylo úspěšnější modré družstvo, které porazilo bílé družstvo 38:31. Moc se mi líbil před utkáním komentář, tuším od trenéra Luboše, parafrázuji: jen málokdy se nám povede zajet si zahrát přátelák do Pardubic… Jinak na Cimrmanovské špičkování „kdo je tu úspěšnější trenér“ také došlo. K tomu mohu jen dodat, že družstvo modrých mělo dva trenéry a družstvo bílých jen jednoho, byť mu na lavičce zdatně pomáhala naše zdravotnice. ;o) ;o) ;o)

Nejprve se tedy o 7. místo utkalo družstvo bílých s kluky ze Sparty. Z počátku utkání jsme se klukům utrhli a vedli jsme snad více než o deset bodů. Kluci byli naším nástupem zjevně zaskočeni, ale velmi brzo se z toho oklepali a postupně nás dotáhli. Závěr utkání byl nervy drásající. Holkám se povedlo vybojovat vítězství 35:32. Byť kluci ze Sparty byli pouze ročník 2011 a ml., naše holky ve vyrovnaném utkání zaslouženě zvítězily.

A pak následovalo utkání modrého družstva proti domácímu týmu SBŠ Pardubice, se kterými bílé družstvo v základní skupině prohrálo. Skóre utkání bylo jak na houpačce. Naše první pětka přehrávala první pětku domácích, ale naše druhá pětka podléhala druhé pětce domácích. A tak jsme v půlce po poradě trenérů a zdravotnice zvolili takový postup, abychom při zachování principu, že všechny hráčky budou na hřišti plus mínus stejný čas, postupně výše uvedenou nevýhodu proměnili v naší výhodu. Risknuli jsme hru naší druhé pětky proti první pětce soupeře s tím, že pak hra naší první pětky proti druhé pětce soupeře bude účinnější. A povedlo se. Druhá pětka ubránila ztrátu na cca osmi bodech, dokonce se jim proti silnější pětce soupeře podařilo dát i nějaký ten koš. Naše první pětka pak ztrátu dotáhla a v závěru se nám povedlo vyhrát o koš 34:32. Radost byla veliká. Závěrečná děkovačka hráček rodičům za jejich podporu neměla chybu.

Rodiče po skončení turnaje komentovali průběh dvou finálových utkání: To nám, trenéři, nemůžete dělat… Dva infarkty za sebou…

Mám-li shrnout výkon našich holek na Labském poháru 2021, pak bych napsal, že byl famózní. Basket je bavil, hrály naplno to, co uměly. Rodiče si víkend také užili. Teď už jen doufám, že nám všem nikdo nebude kazit různými nesmyslnými nařízeními a zákazy radost z basketu. A nejen z basketu…


Na závěr přidávám ještě odkazy na několik videí z turnaje:

About The Author

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *